Åsikter, yttranden och friheten

I can’t do that because of my religion. OK
You can’t do that because of my religion. NOT OK

Det borde inte vara svårare än så. Men tydligen är det extremt komplicerat…

Sex korta punkter:
1. Att ge terrorister tolkningsföreträde i yttrandefrihetsfrågor är helt rubbat.
2. Att yttrandefriheten kan utnyttjas är ett svagt argument för att inskränka den.
3. Folk som tycker att vi ska vika ner oss för krafter som anser det vara befogat att skjuta skallen av individer på grund av teckningar… Kom igen.
4. Att håna och kritisera en tro (att bränna en koran, att teckna profeten Muhammed som en karikatyr) är inte uppvigling mot människor – i Sverige.
5. Troende som verkar i det tysta är aldrig några problem. Tvärtom. Var glad för att de har hittat hem, för att de håller sig på sin kant och inte stör eller styr över någon.
6. Det sluttande planet: Vad blir nästa grej som förbjuds? Ska flickor som vill frigöra sig från ett patriarkalt förtryck och symboliskt vill bränna sin slöja också straffas med fängelse?


Jag har skrivit flera gånger om detta på instagram, och slänger in de inläggen här i lite omvänd kronologisk ordning, med tillägg och justeringar. Jag kanske återkommer och redigerar det här till en vettig, mer välskriven och genomtänkt artikel vid ett senare tillfälle. Det kan också bli ett levande dokument som ändras över tid. Nu kör vi.Jag fick ett mess: “Jag trodde du var vänster?”
Ja, jag är mer vänster idag än jag någonsin varit, men jag undrar vad farao Vänstern håller på med? Vänsterpartiet Örebro demonstrerade mot koranbränning häromdagen… Detta är inte min vänster. Detta är naiva nollor.

Att vara vänster innebär självklart att man tar tydlig ställning när fascistiska islamister från skurkstater lägger sig i Sveriges lagar medelst hot och våld. Folk som tycker att vi ska vika ner oss för krafter som anser det vara befogat att skjuta skallen av individer på grund av teckningar kan dra åt helvete.

Den som bränner en koran hindrar ingen från att utöva sin tro. Ingen behöver ens bevittna handlingen (de minst sämsta koranbränningarna är de som inte äger rum, de näst minst sämsta är de som inte får någon som helst uppmärksamhet). Det är ingen som hotar den troendes frihet, däremot hotas den icke-troendes frihet om man väljer att inskränka yttrandefriheten.

Utan yttrandefrihet ingen religionsfrihet. Ska vi inskränka religionsfriheten också, med tanke på hur mycket skit religion uppenbarligen ställer till med? Självklart ska vi inte det. Det är sällan religionen det är fel på. Det är människorna som utövar den.

Själv är jag agnostiker. I ett svagt ögonblick för tjugofem år sedan trodde jag att jag var ateist, men jag vill aldrig någonsin förknippas med Dawkins, Hitchens eller Harris. Ateism har i sig i mångt och mycket blivit en religion, och i flera fall en korkad sådan som tycks utgå från att människan är centrum i universum. En slags egocentrisk geocentrism som hör medeltiden till. Människan får ofta hybris i sådana här frågor.

Det talas frekvent om syftet med koranbränningarna. Blandar man in syfte och motiv, då är steget inte långt till att man blandar in känslor. Jag blir kränkt, rädd osv. Helt ohållbart att resonera så i juridisk mening. Det är den enskilda handlingen (brännandet av en bok) som ska bedömas. Nästa steg är HMF vid behov, men då ska något annat utöver brännandet av en bok ha hänt.

Tar man hänsyn till motiv så måste alla behandlas lika, och då får man såklart stänga ner alla religiösa församlingar som predikar hat mot homosexuella, exempelvis, och det lär de som åtnjuter religionsfrihet knappast vara särskilt pepp på…

Och vem är det som står för våldet? Knappast de som bränner Koranen. Det är de som reagerar med känslor som står för våldet. Och ändå diskuteras det hur man ska straffa idioterna som bränner en bok, istället för att handskas med “religiösa” våldsverkare som inte kan acceptera att någon utför en fullkomligt laglig handling. Helt absurt. Var är vänstern i dessa frågor?

En sekulär stat ska heller inte se vissa religioner som viktigare än andra. Särskild hänsyn ska inte tas beroende på vad folk tror på. Staten måste vara blind inför religion.


Apropå regeringens förslag om att ändra i ordningslagen (tjena Nato-processen!) och Danmarks förslag om att förbjuda koran- och bibelbränning (men att skända kors ska fortfarande vara tillåtet?! Ni ser ju hur sjukt detta kommer bli. När, var och hur ska gränsen dras? Snacka om att Danmark försätter sig i en rävsax…).

Sadaf Ahmadi, exiliransk konstnär som kämpar för kvinnors rättigheter, får delar av sin utställning stoppad av Borås Kulturhus. Människor kan känna sig sårade av att se hennes konst, enligt kulturchef Ida Burén, så för säkerhets skull – med tanke på oron som råder i världen – censureras Ahmadis konstverk. Hennes utställning skildrar kvinnoförtrycket i hemlandet Iran. Mullorna i regimen har därmed vunnit ännu en seger och Borås kulturhus och kommun pissar på denna otroligt modiga dissident.

I Frankrike har samma utställning visats flera gånger, och efter dåden mot Charlie Hebdo 2015 projicerades karikatyrerna på rådhuset i flera städer i Frankrike – statligt sanktionerat – för att visa vad yttrandefrihet innebär. En tydlig markering: Vi viker oss inte.

Elisabeth Ohlson Wallin måste numera anpassa sitt konstnärliga uttryck för att idioter hotar med våld. Galleriet Blå Hallen valde nyligen bort Vilks anskrämliga rondellhund pga rädsla för hot. Varken Ahmadi, Ohlson eller gallerierna får polisbeskydd.

Svensk polis har redan idag rätt att flytta en demonstration (saxat från polisen.se: “polisen har möjlighet att bestämma villkor om bland annat tid och plats för den allmänna sammankomsten, om det behövs för att upprätthålla ordningen och säkerheten”. NMR fick inte marschera förbi synagogan i Göteborg 2017 under Jom kippur, judarnas heligaste dag, men 2023, mitt under brinnande korankris (pun intended), tillåts miffot Salwan Momika skända Koranen i Rinkeby under fredagsbönen – med polisbeskydd. Att både nazister och islamister vill polarisera Sverige är välkänt, men gäller det även poliser? Konspirera i smågrupper.

Tid och rum är viktigt här. Man kanske inte måste protestera just där och då. Men att förbjuda hädelse? Aldrig i livet. Nästa gång kanske Ryssland blir arga för att vi håller Prideparad. Ska vi vika oss då också? Nej, vi ska aldrig böja oss för hot eller fatta beslut baserade på rädsla. De med våldskapital får aldrig sätta normen för vilken bok som kan brännas. Fundamentalister kommer inte nöja sig med att Sverige ändrar ordningslagen. Vi skyddar varken riket eller befolkningen genom att ändra i lagen efter påtryckningar. Och vem fan ska bestämma vad som är heligt?

Om vi exempelvis använder lagen om hets mot folkgrupp är det vi som bestämmer vad som är olagligt eller inte. Vi behöver inte bry oss om vad folk i andra länder utövar för påtryckningar osv. Men med ändringar i ordningslagen och snack om rikets säkerhet så blir det reaktionen och inte handlingen som blir kriminaliserad. Då kan vad som helst bli förbjudet.

Samtidigt demonstrerar Vänsterpartiet Örebro mot koranbränning. Vad i helvete är det som händer? Detta är inte min vänster, och då är jag ändå mer vänster idag än någonsin tidigare.


Prästen, konstnären och satirikern Kent Wistis spinn på “där man bränner böcker bränner man snart människor”-snacket är hård, men relevant. “Där man förbjuder människor att häda bränner man snart också människor” är hans ord. Tortyren i vissa av de 57 muslimska länder som fördömer koranbränningar innefattar just brännandet av människor.

Ja, att bränna en bok som anses helig av andra är definitivt förargelseväckande beteende. Men i relation: Att bränna en bok jämfört med att vilja skada, fängsla eller mörda någon som bränner en bok…

Att håna och kritisera en tro (att bränna en koran, att teckna profeten Muhammed som en karikatyr) är inte uppvigling mot människor – i Sverige. Att det är annorlunda i exempelvis Iran är en helt annan grej. Där hängdes nyligen två män som hade kritiserat religion. De hade dessförinnan suttit fängslade på death row i sex år.

Jag tycker självklart inte att koranbränning eller att rita karikatyrer av judar, svarta, bögar, whatever nödvändigtvis måste vara ok (även om jag kan tycka att karikatyrer är roliga), men det måste få vara tillåtet.

Den gravt socialistiska vänstertidningen Flamman uppmanar ständigt till satirteckningar av Erdogan. Även en sådan handling måste självklart få vara tillåten.

Återigen, för att visa hur bananas det är:
Är black metal (som hädar och hetsar mot kristna) hets mot folkgrupp?
Är det hets mot folkgruppen jurister att bränna lagboken?
Ska vi förbjuda bibelbränning också, eller rent av förbjuda hån av alla heliga skrifter, eller varför pratas det endast om Koranen och islamofobi när det här diskuteras? Varför ska religion ens undantas i lagen? Och varför ska Sverige böja sig för länder som själva förtrycker minoriteter?

Att yttrandefriheten kan utnyttjas är ett svagt argument för att inskränka den.

I skrivande stund verkar regeringens förslag om ändring i ordningslagen inte ha majoritet i riksdagen. Än finns det hopp om mänskligheten.

Nathan Hamelberg gjorde mig uppmärksam på följande: Terrorhotet i samtiden kommer inte enbart från det högerreaktionära islamistiska hållet. Mycket viktig påminnelse!


Nu när al-Qaida hetsar mot Sverige pga de idiotiska koranbränningarna och det faktiskt finns konkreta säkerhetshot mot oss är det läge att påminna om följande:

Varför ska vi vika oss när totalitära stater hotar med repressalier? “Visa hänsyn till utrikesmakt” som det talas om med så fina ord = krypa för diktaturer.

Det är inte fel på oss i det här läget. Det är de som hotar med våld, de som piskar upp den typen av stämningar, som är det verkliga problemet. Så länge det finns diktaturer, terrorister och teokratier så kommer den här typen av hot att fortsätta.

Om det räknas som hets mot folkgrupp att bränna en bok, ska vi även förbjuda att man ritar eller publicerar bilder av profeten Mohammed (Vilks)? Ska satir förbjudas (Charlie Hebdo)? Skriva en roman (Salman Rushdie)? Vad blir nästa steg? Ska Iran få tysta kvinnorättskämpar även i Sverige?

Att ge terrorister tolkningsföreträde i yttrandefrihetsfrågor är helt rubbat.

De länder som nu har haft krismöten om koranbränningar borde ha krismöten om sina egna länders bristande mänskliga rättigheter. Och den som vill värna om muslimers rättigheter bör lobba för att införa yttrandefrihet och andra demokratiska rättigheter i den muslimska världen, istället för att inskränka dem i Sverige.

Att kritisera, håna eller häda en av världens största religioner är heller inte att sparka nedåt. Att dessa 57 muslimska länder som fördömer koranbränningar ger sig på det lilla skitlandet Sverige, det är väl att sparka nedåt om något…

Hur agerar Sveriges regering när skurkskaterna diskuterar koranbränningar och kräver en massa skit från Sverige? Jo, Uffe bjuder på fika. Betänk att Nordiska Motståndsrörelsen var i lika stor majoritet som de här staterna, och att NMR hotade regeringen. Skulle Uffe, Billström och company bjuda in NMR på saft och bulle? Knappast. Men på något konstigt vänster så står “religion” över allt annat i detta krisskede (även känt som Nato-processen…). Jag skriver “religion” för det handlar snarare om politik och makt än om tro. Troende som verkar i det tysta är aldrig några problem, så all heder åt dessa. Det är knappast fromma muslimer som kastar sten på polisen.

Kom också ihåg att arabiska länder inte har några nämnvärda problem med att handla med Kina, ett land som sedan väldigt långt tillbaka fängslar, torterar och mördar muslimska uigurer i väldig hög utsträckning (googla “muslimer Kina”). Varför utfärdas inga fördömanden eller hot mot Kina? Fundera på det.

Sverige är ett enkelt offer. Just därför måste vi stå emot nu och inte krypa som vi gjorde och gör i Nato-frågan. Uffe gömde sig under sängen och bad en totalitär stat om ursäkt för våra medborgerliga rättigheter…


Kommer ni ihåg när Kristersson, Billström och övriga i Moderat-ligan flippade över en docka? Det var förvisso ett smaklöst tilltag att så brutalt göra narr av (dvs protestera mot) en islamistisk diktator (aka Billströms chef) och en militär allians i ett känsligt läge, men fullt legitimt i en demokrati.

När turkisk polis satte stopp för Pride-firandet häromveckan, enligt helt andra demokratiska regler som bara gäller i Erdogans Turkiet, var det knäpptyst från de blå. Erdo hatade mot HBTQ-personer under hela valrörelsen. Inte ett ord från de svenska regeringspamparna. De försökte väl fortfarande återhämta sig från sin dockchock…

För några år sedan lät det radikalt annorlunda, särskilt från Romina Pourmokhtari, som äcklades av Erdo.

Lyssna gärna på avsnittet “Erdogans hemliga agenter” i P3 Konflikt. Dagarna efter att det sändes så vann diktatorn valet och Kristersson gratulerade honom på Twitter. För att han måste. Han måste krypa för ett asshole som fängslar politiska meningsmotståndare, som kräver att Sverige ska lämna ut dessa – samtidigt som assholet huserar Den Kurdiska Räven, ett annat asshole som tillsammans med sina gäng och sina fiender förstör Sverige. Samtidigt som Tidelaget förstör och drar ner på allt som kan förhindra att en kommande generation går i Rävens spår. Redan nu vill de sänka straffåldern till 12 år.

Det går snabbt utför med den här korrupta ligan vid rodret. Och deras kulturslakt har bara börjat. Det riktigt sorgliga är att Socialdemokraterna är av samma skrot och korn, vilket knappast kan vara förvånande om man följt politiken sedan efter Palme.

Funeral Mist – Salvation & Maranatha

Det finns såklart spår av vad som komma skall på mini-LP:n ”Devilry” (1998), men ingen hade väl kunnat ana vilket brutalt jävla övergrepp ”Salvation” skulle innebära fem år senare. Den ångvält som albumdebuten utgör saknar motstycke i black metal-historien. Åtminstone där och då i min revisionistiska bok.

2003 var black metal nämligen något uddlöst och intetsägande. Mainstream, helt enkelt. En formula som upprepade sig själv. Ljudmässigt kunde det knappast låta tristare. Textmässigt är det svårt att hitta något mer andefattigt. Men allkonstnären Arioch och batteristen tillika producenten Necromorbus gav uppenbarligen fan i den själlösa nutiden och skapade något som hämtat direkt från ett ortodoxt helvete.

Redan efter nittio sekunder står det klart att detta är våld mot alla sinnen. Religiöst, fanatiskt våld i sin smutsigaste form, som hitsänt av Satan själv. En förkunnelse av och en uppgörelse med kristendomen, helt utan skygglappar och initierat som få, och med en vibrerande mörk kraft i botten. När Necromorbus vrider upp tempot i inledande ”Agnus Dei” fattar man att det är helt kört. Sedan fortsätter misshandeln i spår efter spår; lager på lager av kaos, likt en tonsatt apokalyps som exploderar och imploderar samtidigt, till dess att skeva fioler från den över hundra år gamla skräckfilmen ”Körkarlen” (1921) av Victor Sjöström ekar ut i tomrummet. Världen har aldrig hört något liknande.

Men bland alla dessa lager finns dessutom låtar. Kompositioner. Melodier och ljud som biter sig fast. En atmosfär som dryper av fasa. Det är få plattor som får mig att känna genuint obehag, som får mig att må psykiskt dåligt. ”Salvation” är en av dom, och jag välkomnar den känslan. Att öppna upp sinnena för Funeral Mist är som att ingå i ett väckelsemöte. Gudsfruktan och djävulsdyrkan i symbios. Jag får flashbacks till barndomens tältmöten med Pingstkyrkan där vuxna män talade i tungor. ”Shine through me, Satan! Yes, live now through this tool of yours. Live through me, O seditious star, and like a thousand suns shall I spread thy light”… Fy fan, vilka minnen!

Ariochs röst går genom märg och ben. Varje andetag sliter sönder, varje skrik har sin plats. Ofta är rösten överallt, körd genom effekter, baklänges, upp och ner och ut och in. Alltid organisk. Hela ljudbilden är organisk. Stundtals som en rejäl knytnäve rakt in i magen, andra gånger surrande likt flugor kring lik. Utan rösten inget Funeral Mist. Och betänk en tidstypisk metalproduktion anno 2003 på ”Salvation”. Bevare oss väl. Bra produktioner sänker ofta skivor av denna kaliber. Det måste vara bra på rätt sätt, annars blir det platt, livlöst och tråkigt.

Men ”Salvation” är aldrig tråkig, särskilt inte i ”Sun of Hope”. Här bildar flagellanter i procession en skrämmande fond under vredens dag. Scenen är tagen från Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” (1957) och återkommer i slutet av låten, vars sista rad lyder ”Purity comes when death is all”. Dessförinnan har den slutgiltiga striden mot Guds krafter utkämpats, och eskatologin är fulländad. Det finns inte en sekund som går förlorad här. Tränger man igenom väggen av kaos belönas man rikligt med ett ständigt varierande flöde av energier.

Det är tveksamt om kraut och shoegaze fanns i Funeral Mists sinnevärld för tjuo år sedan, men det transframkallande, monotona malandet gav åtminstone mig en resa åt det hållet vid första lyssningen. Pulserande, hypnotiskt. ”Circle of Eyes” är praktexemplet.

Är ”Salvation” det bästa som hänt black metal sedan Mayhems ”De Mysteriis Dom Sathanas”? Tveklöst. Men sex år senare kom ”Maranatha”.

Året är 2009 och det har gått drygt 1980 dagar sedan vi kördes över fullständigt av mästerverket ”Salvation”. Omslaget till nya ”Maranatha” visar bland annat en äldre dam (med betoning på äldre och med citationstecken runt dam) som visar fittan. Vid belyssning hörs en televangelist ropandes något om blodet, Djävulen och Jesus. Allt är som det ska vara. Men ändå inte. Något har hänt.

Kan black metal låta så här? Utblåset vid 03:13 i ”White Stone” ger mig gåshud och jag inser att black metal kan låta hur som helst, så länge Satan finns i detaljerna och det finns ett uns av metal.
”Jesus Saves” kommer an med samma urkraft som i Burzums ”Jesu død”. Den senare nickningen till Wovenhand (namnet symboliserar två händer sammanflätade i bön), ett band under ledning av den svårt kristne David Eugene Edwards, är inget hån, utan snarare ett tecken på ömsesidig respekt. De öser ur samma outtömliga källa, kristendomens Bibel och dess upplevelsevärld.
”A New Light” bländar med vackra körer som abrupt avbryts av ett sinnesslött ”Öööh!”. Jag tänker mig en dyngrak Gud som har fått slut på tankar. ”My throat is a thousand open graves” låter det, och Arioch gurglar gravaska med blod och galla.
”Blessed Curse” stoltserar med ett trumkomp som motoriskt driver på i all oändlighet. Ett urkomp som är så urbota enkelt, men ack så effektivt. När Jerikos horn ljuder och murarna faller har Arioch själv förvandlats till evangelist.
”Anti-Flesh Nimbus” avslutas med en sampling av ”Ederlezi”, en traditionell rumänsk folksång, kanske mest känd från Emir Kusturicas film ”Zigenarnas tid” (1988). Det sista ordet som uttalas på skivan är ”God”.

Funeral Mist har härmed utvecklats till Ariochs soloprojekt. Han har funnit sin ton och sin tro på att ramen är rak, men går att töjas. Skapelsen är hundra procent black metal, och ändå liknar den inget annat i genren.

5029 dagar senare är det september 2022 och ”Maranatha” snurrar fortfarande regelbundet i min hjärna. Så framskrider ett mästerverk.

/Publicerat i Sweden Rock Magazine #12 December 2022

Top films 2022

Top 30 films of 2022

 1. The Innocents
 2. Mad God
 3. Playground
 4. Boiling Point
 5. The Stranger
 6. Onoda
 7. Vortex
 8. Old Henry
 9. Klondike
 10. Speak No Evil
 11. Drive My Car
 12. Bull
 13. Mass
 14. Aftersun
 15. Sundown
 16. The Pact
 17. Great Freedom
 18. We’re All Going to the World’s Fair
 19. Memoria
 20. Fabian
 21. She Will
 22. She Said
 23. Leave No Traces
 24. The Lost Daughter
 25. Soft & Quiet
 26. Nitram
 27. The Wonder
 28. Skinamarink
 29. Athena
 30. Triangle of Sadness

All my film reviews

Portal – ION, AVOW, HAGBULBIA

ION

Den människoliknande varelsen Nyarlathotep som i H.P. Lovecrafts mytologi likt råttfångaren i Hameln lockar till sig följare genom trollbindande toner och drömspel går även under namnet Det krälande kaos. Ett kaos som långsamt sveper genom människorna på jorden med syfte att sprida galenskap genom fasa och osäkerhet i en sammanfallande värld.
Portals egensinniga death metal jobbar på samma sätt. På ytan ett myllrande kaos, på djupet en transframkallande, ihållande förfäran som släcker liv. När jag lyssnar igenom ION upphör både tid och rum, tankar och medvetande, och det enda som existerar är en massa av organiserat oljud som hämtat från botten av där allting började. Det är ingen slump att jag tappar förståndet. Detta är psykiskt krävande, kanske till och med kvävande. Att fullständigt låta sig omslutas av Portals vansinne resulterar onekligen i en fascinerande utmattning. Efteråt känns livet lite mörkare och mycket intressantare, ty man har stirrat ner i avgrunden. På riktigt.

AVOW

Portal har gått från oklarhet till oklarhet sedan första demon 1998 och nyförlösta ”Avow” talar knappast sitt tydliga språk. Det är befriande att inte riktigt veta vad som väntar när musiken följer ett mönster olikt allt annat. Betänk att sångaren The Curator brukade ha ett gökur på skulten (vilket med fördel kan beskådas på YouTube, sök på ”Glumurphonel”). Det låter därefter. Ett instängt, klaustrofobiskt mörker där man kan tro att de virvelvindsaktiga riffen spelas baklänges, att trummorna tonsätter en dödsryckning, att namnlösa fasor sakta men säkert reser sig från djupen… Att kalla Portals death metal för avantgardistisk är garanterat en underdrift.
Och nu sjunker man än djupare ner i lagren av smuts och förvirring. Det är bottenlöst. De ständigt närvarande underliggande oljuden bidrar till obehaget, och i avslutande ”Drain” blir det som mest effektivt. Således en perfekt övergång till ”Hagbulbia”, skivan som ackompanjerar ”Avow”. Mardrömmen fortsätter där. Emot världen, emot livet.

HAGBULBIA

”Hagbulbia” släpps utan förvarning, samma dag som utannonserade ”Avow”. Hipsters flåsar i kör och snart finns skivorna ihopmixade på nätet. De tror nämligen att det är så de ska belyssnas, likt det Neurosis gjorde för tjugo år sedan. Då fungerade det, främst för att det var så det var tänkt, men också för att speltiden på de båda skivorna var densamma. Så är inte fallet här. Skivorna avnjutes alltså med fördel separat.
Detta är Portal kört genom ett filter som slipat bort alla former av riff och referenser till sedvanliga instrument. Man möts av streck, tjocka och tunna linjer av ljud, grovt sammanfogade till en helhet som bygger vidare på det skrikande vakuum som uppstår efter ”Avow”. Att lyssna på dessa skivor efter varandra är som att uppnå nivå fem i en högt doserad tripp, en nivå där egot har upplösts, hjärnan har smält och det råder fullständig häpnad och ödmjukhet inför vad som enklast kan beskrivas som en mörk ny tidsålder. Människan pulveriserad. Ett överväldigande tomt intet.

Taxi Driver – I got some bad ideas in my head

Poster by Bruce Yan

This article was originally published June 1, 2009.

I stumbled upon this man who at the age of 37 still hadn’t seen Taxi Driver. That, and the fact that I hadn’t seen any really good movies lately, was what got me going. So I tried this experiment: I watched Taxi Driver at night, in a quite zonked out state of mind, a couple of times (four or five times actually) and wrote down some stuff inspired by the vibe, the audio commentaries and the state I was in. Here’s what came out of that experience.

Taxi Driver (1976)
Written by Paul Schrader
26 years old when he wrote the screenplay in 1972
Directed by Martin Scorsese
33 years old when making the movie
Robert De Niro
32 years old at the time
Jodie Foster
12 years old

Taxi drivers are the real ears and eyes of the city and this movie is about a disconnected taxi driver, a former Vietnam veteran, who travels through a sick and venal world, a corrupt and dirty New York City, on his way to self-destruction and insanity. In the movie we’re able to glimpse into the soul of a man in pain, how he sees life and how he arrives at his decisions. As a taxi driver he’s completely surrounded by people, yet he’s completely alone. He looks through the window of civilization, but cannot really get inside.

His apartment is full of junk and junk food. His windows are barred like in a prison. When he goes outside he goes to porno theaters. He is a creation of the streets, a product of the world that he detests, because he works in contradictory ways and he’s clearly not in touch with reality. At one point he’s very moralistic, he feels he needs to save the world, to cleanse this filthy world from all the scum; ”I got to get in shape”. But he’s still popping pills and eating junk food. When he’s at home eating in front of the TV he pours milk and brandy (!) over his cereal. And then he takes Betsy to a porn theater (watching the Swedish made sex educational film Ur kärlekens språk (1969)…

”I don’t believe that one should devote his life to morbid self-attention”. But that’s exactly what he’s doing, and this behavior reinforces his own doomed condition. The girl he wants he cannot have (Betsy). The girl he can have he doesn’t want (Iris). ”Here is someone who stood up”, says the loner, the outsider, the loser… In front of the mirror he thinks he’s John Wayne, when in reality he’s more like Norman Bates. We all have these feelings that Travis has, but most of us never cross the line.

Loneliness and racism
In the original script there were a lot of passages about loneliness, but in the final script much of this has been left out. That’s because we see that loneliness. We see it every time we see that cab. If an actor can show you loneliness it’s much better than if he talks about it.

Paul Schrader: ”I started writing the script as self-therapy. At first I thought it was about loneliness. But what I learned while writing the script is that this was about a man who suffered from the pathology of loneliness. He wasn’t lonely by nature. He was lonely as a defense mechanism.”

Schrader, before writing the script, had some experiences in his real life that kind of spawned the story of Taxi Driver. His marriage was destroyed, he’d broken up with his girlfriend, he had no money and he had no place to live, so he was just drifting around not knowing what to do. He realized he hadn’t talked to anyone for weeks, and the metaphor of the taxi driver occurred to him as a metaphor for loneliness. Kind of like a male, drifting loneliness. I think this is perfectly shown in the film, the slow motion sequences makes it almost like a documentary of the mind of a loner.

Travis’ inability to have a relationship with people is extremely frustrating to watch. When he tries to talk to people it always comes off awkward and he’s told to get away. He’s always trying to understand what people are saying and he always responds in a paranoid way. The little bits of paranoia we all feel from time to time becomes the entire world for Travis. He’s always pursued by some kind of threatening behavior. The people may not trying to get at you, but for him they are. The dream is real. The fantasy becomes reality.


In one of the early scenes there’s some cab driver telling the story of some dude who got his ears cut off. That was at 122nd Street, which is ”fucking Mau Mau land”, and this is the beginning of the whole racism theme.

Schrader: ”There’s this racism theme here simply because people who feel they’re near the bottom of the ladder are always looking for people who are lower on the ladder. And they will find them. The easiest way to find them is racially and economically. There’s a kind of submerged and not so submerged race hatred in here. Not because he necessarily hates black people per se, but because he needs somebody to hate.”

And Travis is always trying to filter the world through the most conveniently threatening and dangerous looking people, i.e. The African-Americans. In pre-production people thought it was too socially irresponsible to portray the pimp as black. They were concerned that there might be riots because of this, so that’s how the pimp went from black to white and Harvey Keitel got the role as ”the great white pimp”. That way they left the racism in there, because Travis is a racist character, but they deleted the most prejudiced loaded part.

The scene where Travis wants some advice from ”The Wizard”, where Travis is on the verge of going psychotic, is really funny and a brilliant example of the lack of communication. The Wizard has no wisdom at all, he’s just hopelessly babblin’ away with his stale clichés. Travis understands that and just concludes: ”I don’t know, that’s about the dumbest thing I ever heard”. It makes me laugh every time. The scene ends with both of them saying they have no idea what the other one is talking about, or what they are talking about. Pure comedy.

Poster by Darryl Hartley

The end
In the end, after the bloodbath, we hear Iris’ parents talk about how Travis was a hero. Newspaper clips reveal that ”a cab driver cleaned up amongst the scum” – he’s the hero there as well. But to many he’s just an insane monster. The psychotic hero.

You can work to cure cancer for 40 years and never get recognition for that, but take a shot at the president and you become a hero and end up in the magazines. That’s how media, fame and celebrity works. The movie ends this way as a comment on our cultural values.

Travis sure is a hero, but he has not changed. He will go on and on and do the same thing again, because that’s the way he is. The movie is a loop, which is shown very nicely as the movie ends with the same Chemtone effect used in the beginning. The way that Travis reacts in the end, when he sees something in the rear mirror, reacting in that old psychotic way, also indicates that the same thing is gonna happen again.

In 1981 John Hinckley (born 1955) attempted to assassinate U.S. President Ronald Reagan as the culmination of an effort to impress actress Jodie Foster. He saw Lee Harvey Oswald, John F. Kennedy‘s assassin, as a role model and was obsessed by Jodie Foster. He also watched Taxi Driver over and over again. When Schrader heard that Reagan had been shot he said ”It’s one of those Taxi Driver kids”, and when he got back to his hotel the FBI was waiting for him to question him about whether he knew anything about Hinckley.

Jodie Foster: ”How do you discuss violence in our culture? Or do you not discuss it at all? Do you only make movies about Mickey Mouse? I think you don’t. I think you make films about our culture, about what’s difficult and disturbing about our culture with a moral center.”

Schrader: ”What will happen if you censor genuine studies of this kind of pathology? You will still have the pathology, you just won’t have the study. You will lose the work of art that comments on the character, but the character will still be going along his merry way. Because he really wasn’t created by art.” Schrader concludes: ”It is a particular kind of breed of white boy these Taxi Driver people.”

Mental preparations for De Niro
When Robert De Niro prepared for the role as Travis he was doing another film in Italy called 1900. As he finished shooting 1900 on a Friday in Rome he’d get on a plane to New York, get himself a cab driver’s license, go to a garage and pick up a real cab and drive the cab around New York. Then he would turn it in and fly back to Italy for work again. He did that a couple of times. He also went to an army base in northern Italy to tape-record the accents of some kids he met there who were from an area in the Midwest (NY) that he thought would be good for Travis.

Another cool thing with De Niro is when he wanted to get to know Jodie Foster, who was only 12 years old at the time, he called her up and took her to various diners around town. He did this on several occasions, but he never did say anything. He literally said nothing. So she got bored, started playing with her food and so on. And then she started talking and soon got comfortable in his presence. And they started rehearsing their scenes over and over and over and over again. She got bored again, but in fact now knew him so well that she got bored because of that. And when they knew their scenes inside out he suddenly started to improvise, just saying stuff that was totally off the hook, a total surprise. That way the improvisation became real.

As for the mohawk haircut, it’s not real. He never shaved his head. The make-up people invented a special hair paste that made his real hair stay as close to his skull as possible, and then they’d add a shaven head and the mohawk in two separate pieces. Also, the mohawk was never in the script. Apparently Scorcese had run into some guy who’d been in Vietnam who told him that when people over there ”went over the hill”, i.e. was going to die in battle sacrificing for their people/country, they’d shave their head like that as a sort of ”don’t fuck with me, I’m going over the hill” statement. Schrader says he don’t know if this is true. Maybe it just became part of the legend, a part of all the stories about what happened in Vietnam.

The loop
In case you haven’t seen Taxi Driver I’d suggest you drop everything and do it now. And if you’ve already seen it, watch again. There are details everywhere that I bet you haven’t discovered yet. For example, Harvey Keitel’s fingernail… But that’s the kind of detail you’ll miss out on anyway if you’re watching a crappy copy on a crappy TV set in pure daylight with the kids running around. Watching a movie is about total concentration, and just like I can listen to good records over and over again, I can watch good movies over and over and over… until time becomes a loop.
It’s gonna happen again.

Love Flowers Best In Openness And Freedom

A meditation on the state of civilization and nature by Mattias Indy Pettersson

Edward Abbey (1927-1989) was an American author whose works reflect an uncompromising environmentalist philosophy. His love for the natural and his distrust of machines stayed with him until his death. He was buried as he had requested: in a sleeping bag, without a casket, in an unmarked desert grave somewhere in Arizona.

The title of this essay is a quote from Abbey’s ”Desert Solitaire: A Season in the Wilderness” (1968), a book that made me want to give up on civilization and retreat into nature. Too bad I’m such a self-made slave to this so called civilized living that I don’t even know how to start a fire without a lighter… I would probably not last a week in the wilderness. But I do love all things natural, it’s just that I’m super-civilized, i.e. lazy and brainless, and therefore unable to survive without my gadgets. Let’s explore why I am so stupid, and let’s start with a simple definition of the word ”nature”.

Nature: The natural world as it exists without human beings or civilization.

Our love for nature violently clashes with our love for civilization. Apparently, we can’t have both. Common sense is not common, and it takes experts to convince us of what we already know (this planet is deteriorating and so are we). Earth is our home, and what we do to it, we do to ourselves. We cannot live without Earth, but Earth will do just fine without us. Edward O. Wilson, biologist and researcher, once said that ”if all mankind were to disappear, the world would regenerate back to the rich state of equilibrium that existed ten thousand years ago. If insects were to vanish, the environment would collapse into chaos.”

Chaos: The confused unorganized state of primordial matter and infinite space before the creation of distinct forms.
Or, if we take it down a notch to a more human level:
A state of utter confusion, a total lack of order.

Civilization has been in a state of chaos for quite some time, so what else is new? Well, let’s talk about the aspect of time for a while. We’ve accomplished amazing things over the last couple of years. In the morning you get in your car, you drive through the city, you get on the subway, you scroll through your feeds on Facebook, Instagram, Twitter, and you subscribe to yet another podcast… It all seems normal, right? But it’s so far removed from every single aspect of our history. It’s so new, it’s so recent, this thing with cities and electronics, and it’s pretty far from a natural state.

Take a look at the nearest clock and understand that since this exact time yesterday, 13 million tons of toxic chemicals were released across the globe, and 200 000 acres of rainforest have been destroyed (an acre is approximately the same size as one football pitch or 16 tennis courts). Every two seconds a human being starves to death. Every day 150-200 animal and plant species are driven extinct. Every 90 seconds a child dies from a water-related disease. Civilization seems kind of bad. And even if those numbers aren’t 100 % correct at the time of writing, I think most of us understand that we’re in deep shit. The biodiversity crisis is real.

*

Lewis Mumford, historian and sociologist, defined civilization in his book ”The Myth of the Machine” (1967-70) as ”the group of institutions that first took form under kingship. Its chief features, constant in varying proportions throughout history, are the centralization of political power, the separation of classes, the lifetime division of labor, the mechanization of production, the magnification of military power, the economic exploitation of the weak, and the universal introduction of slavery and forced labor for both industrial and military purposes.”

Was Mumford cynical? Depends on whom you ask. Industrial civilization is destroying the planet and creating unprecedented human suffering. Do you agree? Maybe not wholeheartedly, but if you deny mankind’s destructive impact upon this Earth, you are not here. You are lost.

”How many more times will you watch the full moon rise? Perhaps twenty. And yet it all seems limitless.” Paul Bowles wrote that 1949 in ”The Sheltering Sky”.
”Woe to you, oh Earth and sea, for the Devil sends the Beast with wrath, because he knows the time is short.” Steve Harris wrote this adaptation of the Book of Revelations in ”The Number of the Beast” (1982).

Conclusion? The time aspect reveals what we’ve created in just the blink of an eye. Chaos. And compared to the time span of one full second, a blink of an eye is an eternity. Lots of chaos.

Derrick Jensen, philosopher: ”We have a social system based on the use of non-renewable sources. If you take more from your surroundings than you give back, sooner or later there will be nothing left. If fewer ancient forests stand each year than the year before, sooner or later none will stand.”

This is all very easy to understand. Cities, the defining feature of civilization, have always relied on taking resources from the surrounding countryside. Civilization thrives in artificially created environments, these huge urban centers that breed a mindless mob and suck the vitality out of the countryside. Spirituality starts in the open, transfers to the cities where it loses its gist and then dies in the megacities, engulfed in the flames of materialism.

Journalist Eduardo Galeano writes that ”the majority must resign itself to the consumption of fantasy. Illusions of wealth are sold to the poor, illusions of freedom to the oppressed, dreams of victory to the defeated and of power to the weak.” These are the central themes of modern political culture. How can this be a good thing? What have we made of ourselves?

Deep down, we know. Everybody knows that we’re in great need of new, sustainable systems to make this world a better place. Everybody knows that global hunger is man made and preventable. But these monumental problems are hardly being addressed at all. At least not by those in power, the responsible leaders who are able to make a difference. The power of the grassroots campaigns and small-scale activism is simply not enough, and we seem unable to grasp the magnitude of the challenges that face us.

Man will not live forever. Man will die off, it’s just a question of when, and I say the sooner the better. We know what’s wrong with us, so the question is: do we have the bravery to confront it? I think not. Therefore, the best humanity can hope for is to eventually be crushed by nature. I wish us all a peaceful, painless death when somebody finally pushes the button and closes the switch. Maybe, in a near future, all it will take is one click.

*

”The most merciful thing in the world, I think, is the inability of the human mind to correlate all its contents. We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of infinity, and it was not meant that we should voyage far. The sciences, each straining in its own direction, have hitherto harmed us little; but some day the piecing together of dissociated knowledge will open up such terrifying vistas of reality, and of our frightful position therein, that we shall either go mad from the revelation or flee from the deadly light into the peace and safety of a new dark age.”
H.P. Lovecraft, ”The Call of Cthulhu” (1928).

Technology most certainly will continue to develop at an exponential rate, as our development of sustainable agricultural and environmental issues lags behind. Some people claim that technology still lacks what separates tech from Man: a sense of morality, compassion, love, empathy… In my mind, I don’t see how we make good use of our morality, compassion, love and empathy. In my mind, we’ve forgotten everything about the soul, the spirits, and our emotions. There’s a spiritual void at the heart of our culture. Superhuman intelligence is all about the brain, and nothing about the soul, hence I see no difference between Man and Machine. The singularity is here.

Singularity: The state when humans will transcend the limitations of our biological bodies and brains. Where machine intelligence is more powerful than all human intelligence combined.

The way we use our mobile phones, activity wristbands and whatnot (or rather, the way technology uses us), tracking our every step even when we sleep, I’d say technology is already a part of our actual bodies. American terrorist and mathematics prodigy Theodore Kaczynski, known as the Unabomber (his early victims were associated with universities or airlines), was a man who lived for his idea, who was prepared to sacrifice everything for his idea, and especially everybody.

Dubbed ”the most intellectual serial killer the nation has ever produced” by one criminologist, his ideas about the evils of technology and his desire to leave civilization and escape into the wild ultimately drove him to murder. The Unabomber was active between 1978 and 1995, way before activity wristbands. Was his anti-technology philosophy sufficient to explain his crimes? Of course not. But let’s talk about violence.

Civilization is based on a rarely questioned hierarchy. Violence done by those up high to those down low is standard operating procedure, while reversing this structure is almost unthinkable. When violence from below occasionally strike against the upper elite it is regarded with shock, and stricken down hard by those in power, all according to the law of retaliation. ”And if ye will not yet for all this hearken unto me, then I will punish you seven times more for your sins.” (Leviticus 26:18). Violence has become the default of our culture.

*

”The Decline of the West”, is a two-volume tome written by historian and philosopher Oswald Spengler in 1918-1923. Spengler looks upon history as an organic cycle (rather than linear) that has to pass through the stages of Birth, Development, Fulfillment, Decay and Death. In the West we tend to look upon history as something always moving forward, evolving to the better. This, according to Spengler, is the result of the Western man’s ego, thinking that everything in the past pointed to him, making him the center of the world.

The cyclical movements of history are not those of nations, states, races and events, but of High Cultures, each and every one of equal importance. So when Spengler speaks of the decline of the West, he speaks of the decline of its culture. Thus, the people live on, but their culture is destroyed. The eight High Cultures so far are the Babylonian, Egyptian, Chinese, Indian, Mexican (Mayan/Aztec), Classical (Greece/Rome), Arabian and Western (European-American). These eight cultures have all had a life span of 1000 years, and every culture has collapsed. Why should ours be any different?

Spengler uses seasons as an analogy to elaborate. Spring is the birth of religion and where the basic principles of this culture are being formed. Summer is when acts of lasting value and great accomplishments are being made (this is the peak and the cultural prime). Autumn is when all this start to break down and turn into Winter. We’re there already, in the Kali Yuga.

Political propaganda is mistaken for ideology, feelings are mistaken for knowledge, science no longer reaches certainties. There is much cultural confusion, and the arts do not speak from or to the soul of the people, but rather follow materialistic fashion with lots of changes of styles, not asking much from neither the artist nor the people. Spengler is confident that after a moment of atheism the people will turn to a renewal of religion and spiritual faith, based on the religion developed in the Spring of the culture. And so we’ve entered what Spengler refers to as the Civilization phase which is – as opposed to the Culture phase we’ve just left behind – occupied with materialism, continual wars, mass movements of people, environmental crises, rootlessness and lack of vitality, strength and intellect.

The history of High Culture is the only history that counts, according to Spengler, because pre- and post-Cultural man is simply without history: as man plunges into materialism and advocates the degeneration of his mentality, he loses his historical weight.

Charles Eisenstein writes in ”Sacred Economics” (2011) about our culture’s notion of spirit as ”that of something separate and non-worldly, that yet can miraculously intervene in material affairs”, and concludes that this divine, godlike spirit of today is simply named Money; the hidden hand that directs and controls pretty much everything in our existence.

Wu-Tang Clan has a song, ”C.R.E.A.M.”, Cash Rules Everything Around Me, which the wolves of Wall Street surely cannot relate to. Cash? Most money don’t even exist in physical form. Most money is an abstraction disconnected from the real world.

Eisenstein on the early years of the 21st century economic crises: ”Looking down from Olympian heights, the financiers called themselves ‘masters of the universe’, channeling the power of the god they served to bring fortune or ruin upon the masses, to literally move mountains, raze forests, change the course of rivers, cause the rise and fall of nations. But money soon proved to be a capricious god.

As I write these words, it seems that the increasingly frantic rituals that the financial priesthood uses to placate the god money are in vain. Like the clergy of a dying religion, they exhort their followers to greater sacrifices while blaming their misfortunes either on sin (greedy bankers, irresponsible consumers) or on the mysterious whims of God (the financial markets). Soon, perhaps, we will blame the priests themselves.

What we call deflation, an earlier culture might have called, ‘God abandoning the world’. Money is disappearing, and with it a third property of spirit, the animating force of the human realm. [Money …], so insubstantial (in the form of electrons in computers) that it can hardly be said to exist at all, yet so powerful that without it, human productivity grinds to a halt. It is as if God had forsaken the world.”

He continues:
”We do not realize that our concept of the divine has attracted to it a god that fits that concept, and given it sovereignty over the earth. By divorcing the soul from the flesh, spirit from matter, and God from nature, we have installed a ruling power that is soulless, alienating, ungodly and unnatural.”

Our children will have to pay. They are the ones being left with the pollution, the wreckage, the ruin, the debt and the collapse of human industrial civilization. Our children will look up and whisper ”no”…

*

Edward Abbey again:
”…I go outside and close the switch on the generator. The light bulbs dim and disappear, the furious gnashing of pistons whimpers to a halt. Standing by the inert and helpless engine, I hear its last vibrations die like ripples on a pool somewhere far out on the tranquil sea of desert, somewhere beyond Delicate Arch, beyond the Yellow Cat badlands, beyond the shadow line. I wait.

Now the night flows back, the mighty stillness embraces and includes me; I can see the stars again and the world of starlight. I am twenty miles or more from the nearest fellow human, but instead of loneliness I feel loveliness. Loveliness and a quiet exultation.”

So let’s gently close the switch on civilization and let nature prevail. Don’t worry, it’ll be beautiful. Everything will be fine once we are all gone.

//

This essay is part of EVERYTHING WILL BE FINE ONCE WE ARE ALL GONE, a so-called self published artist’s book, created by Björn Engberg 2017. Proofread by Hannes Rubaszkin. Photos by Björn Engberg.

by Mattias Indy Pettersson